Vinogradi

Općina Čitluk najveće je vinogorje u BiH. U gospodarski jednoj od najrazvijenijih općina u BiH skoro svaka obitelj ima vlastiti vinograd i vino, te je jako izražena tradicionalna veza između čovjeka i vinove loze. Ovdje se loza obrađuje stoljećima i piju najbolja autohtona vina, koja su broćanskim vinogradarima i vinarima nagrada za mukotrpan rad.

O kakvoći broćanskog vina svjedoči se od davnina, pa tako i u Povelji bosanskog bana Tvrtka iz 1353. godine koji, u glasovitoj Čitlučkoj ispravi, govori o kvalitetnom vinu s ovog područja. Broćansko vino kušao je i sveti papa Ivan Pavao II. za vrijeme pastoralnog pohoda BiH 2003. godine. I nekadašnji župnik župe Brotnjo fra Petar Bakula pisao je o središtima vinarstva u Brotnju. Tako za Vionicu kaže da je mjesto vina, za Paoču da se odlikuje proizvodnjom izvrsnoga vina i Blizancima kao najljepšem kraju broćanskoga polja u kojemu se proizvode odlična vina. 

O vinu su u Brotnju ispjevane brojne pjesme i bećarci, priređeno mnoštvo umjetničkih izložbi, a svake godine, upravo u čast berbi grožđa, u rujnu se u Čitluku održava kulturno-gospodarsko-turistička manifestacija Dani berbe grožđa. Brotnjo je, s tim će se svi složiti, kraj koji će svakoga gosta počastiti vrhunskim i kvalitetnim vinom i u kojemu će, svatko tko ga posjeti, osjetiti spoj prirode, tradicije i kvalitete ovoga plodnog kraja

 

KAMENI VINOGRADI Vinograd u kamenu-jedinstven vinograd u svijetu smješten je u južnom dijelu Brotnja. Jedinstven je po tomu što je kamenu pustinju pretvorio u oazu obilja loze i grožđa. Sadnja je trajala od 1981. do 1984. godine. Plantaža zauzima površinu od 100 hektara. Na njoj se uzgaja autohtona vinska sorta Žilavka. Ovaj pothvat u početnim fazama podizanja vinograda sličio je iluziji jer je količina tla na ovom lokalitetu zanemariva, a fragmentirani vapnenac čini više od 70 posto supstrata.. Grožđe se uvinjuje suvremenom opremom u Vinariji Čitluk i kontroliranom fermentacijom od njega se dobiva vrhunsko suho bijelo vino. Pretpostavljajući da vina u velikoj mjeri ovise o karakteru ambijenta – u ovom slučaju kamena na kojem je grožđe proizvedeno, proizvođač je došao na ideju nazvati vino KAMENO – proizvodi se od 1990.